fredag 21 december 2007

Mor och julklappar

Ja, mor var nyss här och spelade lite synd om. "Ja, det är så hemskt synd att du valt att fira såhär, och att du känner som du gör inför pappa då, men ja, jag respekterar ditt val". Tårarna hennes är nära hela tiden och hon talar nervöst.
Min mor har alltid varit helt otroligt bra på att förmedla två olika budskap i en och samma mening.

6 kommentarer:

Anonym sa...

jag sitter här och funderar på vilket det andra budskapet hon förmedlar är? fast antar att jag är så präglad av mitt att jag glömmer höra det orden egentligen säger. det enda jag hör att hon säger är "jag hoppas att du får dåligt samvete nu när du förstör julen för mig och pappa och ja, det är ju det värsta du kan göra mot oss och jag hoppas du förstår det".

kom ihåg det där att HON valt att vara offer. då får hon vara det också. du ska inte välja att fortsätta vara offer för det. du gör rätt, är bra. och jag hoppas verkligen att din jul blir fin

värme

Luftrum sa...

Ja, jag är väl också förblindad. Av hopp, eller något. Något i mig vill väl så gärna tro på orden ; "jag respekterar att ni har valt att ha det såhär", för nu kommer jag ihåg att det var så hon sa, ordagrant. Och nu låter det ju helt plötsligt inte så bra. Och jag hör det du hör. Grejen är också att den lilla hoppfulla inom skäms så otroligt för att hon säger såhär om sin mor, hon var ju så snäll och kom med julklappar och allt. Fast det ska erkännas att även hon, har "dämpat" sig en aning, när hon ser att hon har en vuxen i mig, en mor i mig, som ger henne det hon behöver, och inte bara det hon tror sig behöva.

Ja, jag hoppas också att julen blir ok. Eller ja, fin. Jag låter pessimistisk, men hade jag helt fått välja själv, så skulle jag ta en alternativjul av något slag. Inte någon ursprungsfamilj (jag och hans familjemedlemmar är vääääldigt olika och har väääääldigt svårt att prata. Männen i familjen kan vräka ur sig rätt sexistiska skämt. Rätt ofta.)

Jag har dock en inneboende övertygelse om att detta år är otroligt viktigt, jag bryter med mor och far och deras jobbiga traditioner, och skapar egna. Jag är på rätt väg. Och jag är också övertygad om att nästa år, har jag kommit längre i min process, och mitt liv och mina val kommer att se annorlunda ut, likaså julen.

Oj, blev en halv novell.

Värme och kramar!

Anonym sa...

jag tror du har rätt. julen är extremt viktig på en massa olika sätt. ska man bryta familjemönster så blir det extra starkt och kraftfullt om man gör det precis till jul. vågar man lyssna på sig själv i vad man vill göra när det är jul, och därmed våga dissa sina föräldrars önskan om att uppfylla alla deras önskningar tror jag det blir väldigt starkt. för alla. jag är helt övertygad om att jag vågat hålla mina gränser mot mina föräldrar och vara kvar hos mig själv för att jag faktiskt hade vågat det där innan jag började minnas. att bryta familjetraditionerna och fira jul alldeles själv, utan dem. som att det var det första kraftfulla steget till att vara på min egen sida istället för att ha alla andra prioriterade framför mig själv. och även om det inte är det första steget man tar, så tror jag det är viktigt. traditionerna och möntren är som starkast kring julen. jag hoppas att du kan känna dig stärkt och att dina föräldrar faktiskt respekterar dina gränser mer efter det. inte bara med orden de säger, utan på riktigt. och kanske det går att slippa hela familjeprylen nästa år? göra nåt som blir helt och hållet vad du vill...?

och ja, du är på rätt väg. och du är så bra! :)

värme och kram
och lite brinnande ljus och pepparkakor

Luftrum sa...

Tack fina. Jag har sagt det tidigare, men jag tycker att du är klok. Visdomskorpen. :)

Jag har nyss bakat saffranscones (hade ingen jäst hemma, och ville göra något skoj), vill du ha några? skickar över några sådana iaf, och några missförstådda pepparkakor. (Ser ut som missbildade hästar. Eller åsnor.)Men vad vet jag.

Du är bäst.

Anonym sa...

ja! saffransscones! tack!

(ok jag är inte så bra på att använda utropstecken så nu kände jag mig som en klämkäck hurtbulle bara för att det blev tre på rad)

men du är ju bäst. kan båda vara det kanske?

kramar

Anonym sa...

fina du! vill önska en god och fin och bra och trygg jul till dig och dina kära. tänder ett ljus som brinner och vakar över dig.

varma kramar